Vakuumformning

MK Plastteknik erbjuder vakuumformning.

Vad är vakuumformning?

Vakuumformning är en tillverkningsprocess inom plastindustrin där en termoplastisk film eller platta värms upp och formas över en form genom att applicera vakuum. Processen används för att skapa tredimensionella plastdetaljer med en mängd olika former och storlekar. 

Här är en översikt över hur vakuumformning fungerar:

Förberedelse av formen: En negativ form, oftast tillverkad av metall eller andra formbara material, skapas för att representera den önskade formen av den slutliga plastprodukten.

Uppvärmning av plastmaterialet: En termoplastisk plastfilm eller platta placeras över formen. Sedan värms plastmaterialet till en optimal temperatur där det blir mjukt och formbart utan att förlora strukturen.

Formning genom vakuum: När plastmaterialet har uppnått rätt temperatur, appliceras vakuum under eller över formen. Detta suger bokstavligen plasten över formen och tvingar den att anta formen av formen.

Kylning och stelning: Efter formningen kyls plasten snabbt för att stelna och bevara den nya formen. Detta kan göras genom att blåsa kall luft över plasten eller genom att placera den i en kylkammare.

Avlägsnande av det färdiga stycket: När plasten har stelnat och antagit formen av formen, avlägsnas det färdiga plaststycket från formen. Eventuella överskott eller överflödigt material trimmas bort.

Vakuumformning används ofta för att producera produkter som leksaker, förpackningar, bilinteriörer, och olika typer av husgeråd. Den är särskilt användbar för att skapa produkter i stora volymer med relativt låga verktygskostnader jämfört med andra tillverkningsmetoder.